Naslovna > Blog > Vodič za Grčku > Tasos – šta videti, plaže..

Tasos – šta videti, plaže..

Tasos ostrvo u Egejskom moru, površine od 390km2, deveto je po veličini Grčko ostvo. Jedna od destinacija koja je dugi niz godina privlačna i atraktivna za naše turiste. Ovo smaragdno ostrvo sa dosta zelenila, peščanim plažama, mirnim uvalama, čistim morem je odlično za odmor i porodica i mladih ljudi. Dobro povezan saobraćajnicama omogućava lako obilaženje ostva i otkrivanja njegovih lepota.

Brojni su blogovi i sajtovi koji opisuju Tasos, pa verujemo da su mnogu u potražnji za svojim letovanjem pronašli brojne informacije o Tasosu. Napomenućemo samo neke lepote, mesta i plaže koje treba da obiđete ukoliko odlučite da svoje letovanje provedete na Tasosu.

Prilikom iskrcavanja na Tasos – Limenas ( luka u koju najčešće naši turisti stižu) možete preuzeti mapu ostrva koju nude brojni promoteri. To će vam značajno pomoći prilikom planiranja obilaska ostrva. Tasos je poznat po proizvodima od meda i maslinovom ulju pa ne propustite priliku da neke od ovih proizvoda pazarite u brojnim lokalnim prodavnicama. Slatko od smokve i zelenih oraha u medu je jedan od brojnih proizvoda koji krase lepo ure?ene prodavnice istih

Manastir Sv. Arhangela Mihaila – nalazi se na litici nekih 15km od Potosa. U ovom manastiru se nalazi Sveti klin koji se nalazio u Hristovoj desnoj ruci. Na ulazu u manastir sve osobe ženskog pola dobiće dugačke suknje ukoliko su pošle u obilazak u nekom kraćem izdanju. Pogled iz ovog manastira na ostrvo i morsko plavetnilo oduzima dah.

Giola – prirodni bazen na obali mora. Nalazi se na jugozapadu ostrva, 10km od Potosa i nije baš pristupa?ne lokacije, morate malo da peša?ite. Ali kada stignete svaka kap znoja ?e vredeti. Voda je kristalno ?ista, toplija nego u moru a bazen se puni prirodno iz mora ispod stena.

Teologos – selo u brdu, nekih 10km iznad Potosa, poznato po brojnim tavernama za ljubitelje odlične jagnjetine. Kada završite obrok i uživanje u dobrom zalogaju obavezno prošetajte kroz ovo malo mesto, posetite mali etno muzej, pazarite neke od proizvoda: domaće slatko, džem, začini, med i naravno masline i maslinovo ulje. Preporučujemo da posetite ove divne taverne uveče i doživite pravo Grčko veče uz muziku i dobru hranu.

Fabrika zlata – Iris Gold, za ljubitelje kvalitenog nakita od zlata i srebra. Nalazi se na izlazu iz Limenarije, ima za svakog po nešto,od skupih komada nakita do pristupačnih po ceni komada nakita od srebra.

Panagia – mesto nekih 6km od Limenasa iznad Golden Beacha. Posetite ovo mestašce u popodnevnim časovima, prošetajte uzanim, kamenim ulučicama do crkve gde se se susreću tri izvora sa hladnom vodom. Spustite se do centra i onda navalite na specijalitete koji se vrte sa ražnja: jagnjeće pečenje, kukureci, piletina pa sve to uz salatu zalite sa dobrim vinom.

Brojne su plaže na Tasosu koje preporučujemo da posetite: Aliki, Astris, Pahis, Paradise, Golden beach, Pefkari, Memrmerna plaža…Verujte da vam ni 10 dana ne?e biti dovoljno da sva ova mesta i plaže obiđete. Zato napravite dobar plan i verujemo da ćete se ponovo vratiti na ovo ostrvo.

Može vam se dopasti ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *